XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Open World - унікальний український стартап для незрячих людей

Революцією для незрячих назвав цей проект Ігор Кушнір, незрячий тренер курсів з невізуальної доступності  сенсорних пристроїв.

Андрій Коноваленко, Леся Кондратюк, Іван Селєзньов
В команді проекту знайомі обличчя - Андрій Коноваленко та Іван Селезньов - випускники Стартап школи Sikorsky Challenge та Леся Кондратюк - business developer і директор по зв'язках із громадськістю у проекті Open World.

На сьогодні у команди два унікальних технологічних проекти  - CamTouch і Open World.
CamTouch - це перший проект Андрія Коноваленка. Ще в школі він розробив стилос, який дозволяє перетворити будь-яку поверхню на інтерактивну: можна спроектувати зображення на стіну, стелю, підлогу; можна на людину. Вартість такої мультимедійної розробки всього 139$, що робить її дуже конкурентоспроможною. Забезпечити смарт бордами школи є дуже дорого (середня ціна cмарт борду складає 700-800$). Але, оскільки, майже кожна школа має проектор, то використання CamTouch вирішує проблему інтерактивної дошки за невеликі кошти.

Місія другого проекту  Open World -  зробити міста "видимими" для незрячих людей за допомогою спеціального мобільного додатку і BLE-маячків, управління якими буде здійснюватися через створений для цього сайт. Ці спеціальні пристрої оснащені технологією Bluetooth Low Energy, які передають сигнал мобільного пристрою при наближенні його на певну відстань (наприклад, в радіусі п'яти метрів). При цьому мобільний додаток повідомляє користувача про повідомлення. На відміну від більш дорогого GPS, BLE-маячки споживають менше енергії.

Технологія сигнальних маячків для незрячих людей розроблена інженером  Ванею Селезньовим. Він починав з розробки гаджетів для допомоги незрячим. Спочатку це була рукавичка, потім перстень, який орієнтував в просторі; але потім команда вирішила, що набагато корисніше було би розробити щось більш універсальне, що могло допомагати всім, а не лише індивідуально. Власне так проект потрапив в IT лабораторію. До проекту долучився Андрій Коноваленко, як IT розробник і Леся Кондратюк, як business developer по розвитку бізнесу, зв’язками з компаніями, громадськими організаціями. Плюс з командою почали співпрацювати двоє незрячих консультантів: це Василь Закревський чотириразовий призер Паралімпійських ігор та Ігор Кушнір, можна сказати, професійний тестувальник різних гаджетів для незрячих.

З лабораторії команда перейшла у бізнес-інкубатор "1991" і вже за час існування проекту (з січня 2016 року)  їй вдалося розбудувати інфраструктуру виробництва, постачання, патентування маячків; і вже в березні у них  буде промислова партія. Наразі команда має замовлення на більш ніж 600 маячків з різних міст України: Львів, Чернівці, Дніпро, Кривий Ріг, Краматорськ, Луцьк, Рівне, ну і Київ, де зроблена пілотна тестова версія – встановили 10 маячків на Майдані Незалежності.

Універсальність маячків -  у способі їх використання. Такі маячки називаються "біконами" - поширена зараз у світі технологія, використовується в indoor навігації, а також для різних маркетингових цілей. Особливість  маячка Open World  в тому, що в ньому є динамік і він тепер вміє говорити; такого раніше не існувало і такі бікони обмежувались лише звуковим сигналом.


В планах авторів проекту встановити BLE-маячки на автобусах, аптеках, школах, та інших міських об'єктах. Якщо до зупинки під'їде автобус з маячком, то користувач дізнається, що це за номер і за яким маршрутом він рухається. Якщо підійти до аптеки, на якій є сенсор, додаток розповість про графік її роботи, акціях і т.д. Окрім того, люди з обмеженими можливостями зможуть переключати світлофори, аби безпечно перейти дорогу. Для того, щоб програма запрацювала на повну силу, необхідно, щоб муніципальна влада оснастили bluetooth-маячками хоча б основні об'єкти інфраструктури.

Проектом вже зацікавились в Іспанії, але інформацію за кордон поки не поширюють - треба отримати  патент, а вже після цього виходити на закордонний ринок. Якщо буде можливість виготовляти великі партії, то команда готова співпрацювати з такими великими ринками, як наприклад, Китай.

Нещодавно команда проекту в рамках програми обміну студентів побувала в Кіото, де також презентувала свій проект.


Далі буде :)

За матеріалами ресурса ipress.ua








Коментарі