XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Випуск Стартап школи Sikorsky Challenge 2017.

20 квітня в Центрі інноваційного підприємництва КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся  випуск Стартап Школи «Sikorsky Challenge». Але це був не просто черговий випуск стартаперів нашої школи - до нас в гості завітали перші випускники стартап шкіл Вінниці та Маріуполя.



А крім того, до цієї події було приурочено й презентацію Доктрини збалансованого розвитку України «Україна 2030», з якою виступив народний депутат України, відомий політик і бізнесмен Сергій Тарута.

Розпочав захід ректор КПІ та  керівник  інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Михайло Згуровський словами:  «Ми проводимо вже п’ятий випуск молодих підприємців-інноваторів. Це сорок п’ять винахідників і дослідників, які пройшли навчання в Стартап Школі й сьогодні презентуватимуть власні проекти.

Всього ж за три роки діяльності Стартап Школи вона підготувала понад п’ятьсот стартаперів. Деякі їхні стартапи вже пішли в світ і є дуже успішними. Ми бачимо, що готуючи підприємців, які сприятимуть розвитку високотехнологічної економіки України, ми рухаємося правильним шляхом. Сергій Олексійович Тарута погодився сьогодні в рамках випуску нашої Стартап Школи презентувати Доктрину збалансованого розвитку України. Ми вважаємо, що ці дві події щільно пов’язані, адже ми знаємо, що Доктрина, яку Сергій Тарута розробив зі своєю командою, зорієнтована саме на високотехнологічний розвиток України. І робота Стартап Школи відповідає духу цього документу».


Тож робота розпочалася з виступу Сергія Тарути про основні положення Доктрини збалансованого розвитку України «Україна 2030». Амбітною метою, яку ставлять перед країною її розробники, є входження до тридцятки найрозвиненіших держав світу. Для цього потрібно змінити парадигму діяльності держави, переорієнтувавши її на стимулювання розвитку внутрішнього ринку. При цьому головним чинником і каталізатором економічного розвитку країни має стати людський капітал. Відтак ключовою ідеєю документу є орієнтація на розвиток людини. «Людський капітал є головною цінністю країни!», – наголосив Сергій Тарута.

Сергій Тарута у брендовій шляпі від  Стартап Школи Sikorsky Challenge 

Презентації-пітчі стартап-проектів випускників Стартап Школи «Sikorsky Challenge» стали яскравою ілюстрацією положень Доктрини щодо головного чинника розвитку країни – освіченої та креативної людини. На відміну від попередніх років, цього року свої проекти представили не лише кияни, але й випускники Стартап Шкіл, які нещодавно були відкриті у Маріуполі та Вінниці. Тож усього було представлено 10 проектів – шість від киян, і по два від маріупольців і вінничан.

1. Команда:Кирило Костюшин, Сергій Акипченко, Олексій Метьолкін, Владислав Логовський (м.Маріуполь) - проект PROZORA освіта

2. Ярослав Пішта (м.Київ) - проект RoboBay "хмарний сервіс підтримки систем алгоритмічного трейдингу"

3. Стефан Зайченко, Наталія Шевчук (м.Київ) - проект Геотрон (геомехатронний комплекс)

4. Команда "Дарина і Ярик" (м.Вінниця) - проект QUESTUP (інтерактивна квестова система)


5. Денис Лєнцов, Микола Умрихін (м.Мариупіль) - проект Енергодопомога (веб-сервіс спільних закупівель енергозберігаючих товарів)

6. Дмитро Безрученко (м.Вінниця) - проект HotWall (обігрівач)

7. Євген Медведєв (м.Київ) - Студія пояснюючого відео "Синій кінь"

8. Христина Вальчук (м.Київ) - ProtectMedia (веб-сервіс для захисту авторських прав)


Чесно кажучи,  було цікаво (подивіться на обличчя :) . Різноманітні проекти, харизматичні пітчери, цікаві презентації. А головне - щирий інтерес із залу, з питаннями та обговореннями.

Після виступу цьогорічних стартаперів слово взяв випускник Стартап Школи Sikorsky Challenge 2016 року Сергій Лозовський.


" Хто ми? Небайдужі до долі своєї країни люди, викладачі, випускники та студенти одного з кращих ВНЗ нашої країни - НТУУ "КПІ"

Що ми робимо? Наша мета - створення інноваційної екосистеми, яка дозволить використовувати один з найцінніших наших ресурсів - світлі голови молодих людей нового покоління, для вирішення проблем будь-якого масштабу і побудови на цьому сучасних інноваційних компаній, що в перспективі допоможе вивести країну з кризи на сценарій сталого розвитку.

Як ми це робимо? Вдосконалюємо існуючу екосистему SikorskyChallenge, створюючи на її базі стартап-акселератор з розумінням потреб студентів, які навчаються в цій системі. Для збільшення конверсії стартап проектів в успішні ми вводимо зациклену систему обміну досвідом і знаннями серед діючих студентів, випускників, представників успішних стартапів і компаній і досвідчених менторів. Реконструюємо приміщення, в якому проходить навчання для створення сучасного інноваційного центру, який зробить можливим реалізацію будь-якого стартап проекту і створить комфортні умови для роботи стартаперів".



По закінченню презентацій - вручення випускникам сертифікатів, традиційних «шляп Сікорського» і спільне фото біля пам’ятника великому інноватору ХХ століття, ім’я якого носить не лише Стартап Школа, але й весь університет.



Фоторепортаж випуску Стартап Школи 2017 дивіться на сторінці

Таня Кресан

Коментарі