XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Українські еко-будинки завойовують США


Український стартап PassivDom, що створює автономні модульні будинки за допомогою 3D-принтера, отримав більше 8 тисяч попередніх замовлень у США.


Автор ідеї та керівник компанії PassivDom є Максим Гербут з Маріуполя.

За словами розробників, для будівництва вони використовують  передові матеріали (карбону, фібергласу), а також інноваційні технології утеплення вакуумом. Будинок з товщиною стін у 20 см здатен зберігати таку ж кількість тепла, як і цегельний зі стінами завтовшки 7 м. Тому для обігріву чи охолодження автономної будівлі вистачить електроенергії, виробленої сонячними панелями на даху.

PassivDom – це єдина цілісна конструкція, надрукована на 3D-принтері без швів і склеювання.

Каркас модуля виготовляється з матеріалів, які міцніше сталі в 6 разів та в 9 разів легше. PassivDom до того ж мобільний – розмір модуля moduleOne всього 36 кв.м. За допомогою автоплатформи можна перевезти модуль на нове місце за лічені години.

Для підготовки компонентів моделі будинку площею 380 квадратних футів (близько 35,3 м2) потрібно близько 8 годин роботи робота. Потім до каркасу додаються необхідні вікна, двері, встановлюють електричні системи, проводять водопровідно-каналізаційні та покрівельні роботи. Будинок не горючий і не виділяє ніяких речовин.

Що стосується вікон, то  команді є фахівець, який розробив унікальну технологію виробництва енергоефективних вікон. Вікна PassivDom рекордно теплі, зараз технологія їх створення реєструється в книзі рекордів Гіннесса. На практиці це означає, що засклити будинок можна буде хоч від підлоги до стелі — і це зі збереженням теплових характеристик.

PassivDom потребує вкрай мало енергії для опалення і забезпечення всіх потреб мешканців (в тому числі для роботи побутових приладів, системи вентиляції, роботи пристроїв мережі Internet of Things). На даху модуля розташовані сонячні панелі — їх з лишком вистачає. Будинки абсолютно енергонезалежні і не потребують будь-якого палива, а, значить, — немає викидів продуктів горіння в атмосферу.

Вдень у дощову погоду сонячні панелі все одно виробляють енергію: менше, ніж на сонці, але все одно більше, ніж потрібно для роботи всіх систем. Запасу акумуляторів будинку вистачить на автономну роботу до двох тижнів (навіть в умовах полярної ночі, якщо сонця на небі не буде 14 днів). Вироблена в денний час енергія зберігається в батареях для споживання в нічний час

Крім незалежного енергопостачання PassivDom у будинку також реалізовані автономне водозабезпечення (900 л запас води, фільтри для використання будь-якої води (озеро, колодязь, річка) і автономну каналізаційну систему.

Всі пристрої будинку об'єднані в мережу Internet Of Things і легко управляються зі смартфона власника. Кожен PassivDom має вбудовану GSM-сигналізацію і можливість спостерігати за будинком на відео через смартфон. Програма автоматичного контролю мікроклімату створює комфортні умови всередині: підтримує ідеальну температуру і вологість повітря, контролює вміст вуглекислого газу і кисню.

Гарантія на збереження теплових характеристик матеріалів становить 40 років. Мінімальний термін експлуатації будинку - 20 років. Також виробник надає 5 років гарантії на всі елементи будинку: стіни, меблі, техніку.


Ціна PassivDom стартує з позначки $ 31,9 тис. Замовити житло можна в Україні та США.

Автори проекту стверджують, що PassivDom - найтепліше житловий будинок в світі за версією книги рекордів Гіннесса.

«Після ряду публікацій в американських ЗМІ, на сайті компанії в день було по 200 реєстрацій бажаючих придбати такі будинки. На сьогодні налічується понад 8000 заявок. У січні перших 100 чоловік житимуть у таких будинках – вони отримають знижку на їх покупку і стануть тест-драйверами», – йдеться у повідомленні.

Також з нового року запрацює виробництво цих будинків у місті Ріно, штат Невада (там же розміщений завод Tesla Motors з виробництва акумуляторів).


По матеріалам ресурса global-ukraine
та zora-irpin/

Коментарі