XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Випуск української мережі стартап шкіл Sikorsky Challenge. Як це було.

5-6 липня 2018 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся Випуск Української мережі Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge.

Захід пройшов у рамках проекту "МОДЕЛЬ СТАРТАПІВ «СІКОРСЬКІ ЧЕЛЕНДЖ» ОБ’ЄДНУЄ ДОНБАС", підтриманого Проектом «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).



Українська мережа Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge», що була ініційована КПІ ім.Ігоря Сікорського і підтримана багатьма університетами у 2016 році, на сьогодні включає 8 діючих Шкіл у таких університетах:

· Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»;

· Вінницький національний технічний університет;

· Приазовський державний технічний університет (м. Маріуполь);

· Державний вищий навчальний заклад «Національний гірничий університет» (м. Дніпро);

· Донбаська державна машинобудівна академія (м. Краматорськ);

· Державний вищий навчальний заклад «Донецький національний технічний університет» (м. Покровськ);

· Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля (м. Сєвєродонецьк);

· Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ).

Головним завданням Мережі Стартап Шкіл є створення, розвиток і підтримка великої кількості стартап-компаній у різних містах країни.

На Випуск Української мережі Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge», який пройшов в Центрі Інноваційного Підприємництва НТУУ КПІ, вперше зібрались представники всіх Стартап Шкіл України. Це було водночас і знайомство, і презентації проектів, і Конкурс.


Своє привітання випускникам  ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський розпочав з головного:«Ми вважаємо, що відкриваючи стартап школи по всій Україні, ми створюємо острівці кристалізації інноваційного потенціалу нашої країни. 

Коли буде досягнута критична маса винахідників та інноваторів, яка на нових знаннях буде створювати продукти і послуги, тоді економіка України набуде іншого характеру. Вона перетвориться з низькотехнологічної і сировинної в високотехнологічну. Саме в цьому сенс нашого проекту.

Ми зробили акцент на східних регіонах України. Тож сьогодні тут представлено чотири університети з Луганської та Донецької областей. За останній рік ми змогли підготувати у Стартап-школах, що входять до нашої мережі, понад 280 дослідників і винахідників з цих регіонів. Так само в Стартап-школах навчаються й інноватори з центральної та західної частин України – їх підготовлено більш як 320. Разом число наших випускників – понад 600 осіб». 


Володимир Гнат, директор Наукового Парку "Київська політехніка": «Стартап  школа – це не тільки бізнес, це не тільки створення стартап компаній, це, в першу чергу,  люди. І коли стартап школа Sikorsky Challenge почала працювати з іншими українськими  університетами, ми зрозуміли, що стартапи це більше, ніж бізнес, що стартапи і стартап школи – це елементи креативної економіки України, це те середовище, в якому люди, яким небайдуже те, що відбувається навколо, змінюють світ на краще. Це наша глобальна мета і ми дуже раді, що цю ініціативу підтримало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).


Заступник керівника місії USAID в Україні Джон Пеннел: "Україна має багато ресурсів, якими вона може скористатися для того, щоб забезпечити своє зростання і добробут, але найважливішим з них є інновації, ентузіазм та інноваційний потенціал її молодих підприємців,
 
 Україна вже зараз набула в світі репутацію країни-інноватора і головним чинником цього є те , що в Україні є такі університети, які мають перспективне бачення, дивляться вперед і заохочують своїх студентів до того, щоб впроваджувати інновації. Серед них, звісно, слід назвати Київський політехнічний університет.

Україну  чекає  яскраве майбутнє, якщо вона і надалі використовуватиме потенціал своєї освітньої системи, якщо вона вкладатиме  ресурси у діяльність молодих інноваторів та молодих лідерів. І ці ресурси, ці інвестиції у людський капітал мають відбуватися не лише в Києві, але і у віддалених районах країни. Ми раді бачити представників східних регіонів у цій залі».



Захід розпочався презентацією двох успішних проектів випускників Київської Стартап Школи Sikorsky Challenge, які  вже отримали замовлення на свої продукти  в Україні та Азербайджані, а зараз команди ведуть перемовини про співробітництво з китайською стороною.
 
Антон Галяшинський (зліва) - проект "Мультивізор WIDER"   і Андрій Коноваленко - проект "Інтерактивна дошка CamTouch"
Після цих мотивуючих виступів розпочався марафон стартапів. За два дні  заходу  було презентовано 30 кращих стартап-проектів всіх Шкіл - по 3 проекти від кожної.

За результатами голосування експертного журі були обрані 10 найкращих. Серед них:

· Eco-profit (Сєвєродонецьк) - технологія одержання мінеральних добрив з відходів промислової водопідготовки.

· iNet for Pet (Краматорськ) - інтернет для хатніх улюбленців

· RoadSSL (Покровськ) - розумне вуличне освітлення з індивідуальною системою керування та зворотнім зв'язком.

· EnergoBot (Маріуполь) - чатбот, що допомогає дізнатися найкращі ціни на товари для опалення, освітлення, водопостачання та інші у офлайн-магазинах вашого міста.

· Zero-energy house block (Вінниця) - енергоефективні теплоблоки з природних відновлюваних матеріалів, стіни з яких не потрібно утеплювати.

· Virtual GeoMuseum (Дніпро) - створення мобільного додатку - симуляції музею з геологічними експонатами - з освітньо-розважальною метою.

· NanoInk for 2D and 3D (Суми) - друк доріжок на платах для електроніки струмопровідними наночорнилами з використанням струменевого 2D та 3D принтерів.

· Tyre-crushing (Київ) - безпечна та екологічна технологія утилізації зношених шин з використанням ультразвуку і рідкого азоту.

· CangUA (Київ) – інноваційний будинок на колесах модульної конструкції. Поєднує кабіну-(електромобіль Smart For Twoo Electric) з гібридною (генератор + електропривод) дистанційно керованою платформою.

· FLAZ (Київ) - глибока переробка рослинної сировини для отримання біоактивних фармацевтичних олій.











Поздоровляємо всіх учасників Випуску. Ви всі молодці! Презентації були цікавими і вичерпними, виступи переконливими і яскравими, дискусії глибокими та жвавими, спілкування в кулуарах щирим і радісним. Ми вам за це дуже вдячні! Ці два дні подарували нам всім багато цікавої інформації, тем для роздумів, мотивації та натхнення.

Що ще? Всі учасники Випуску отримали фірмові футболки Sikorsky Сhallenge та сертифікати, а переможці ще й капелюхи Sikorsky Сhallenge та право поза конкурсом взяти участь у щорічному Фестивалі інноваційних проектів Sikorsky Сhallenge (жовтень 2018).

А ще, переможці на удачу потерли бронзового капелюха нашого славетного земляка Ігоря Сікорського та сфотографувалися із ним.


Даруйте, що в пості малувато фоток :) Це того, що вас було багато :)

Всі фотографії ми розмістили на цій сторінці

Ще раз дякуємо учасникам Випуску, які блискуче презентували свої проекти, кураторам з регіонів, які чудово попрацювали задля цього. Дякуємо Агенство USAID, яке організаційно та фінансово підтримало проект "Модель стартапів Sikorsky Challenge об'єднує Донбас".

Наша київська команда щаслива тим, що два дні ми провели в компанії з вами - креативними,талановитими і натхненними! Все пройшло у неймовірному коловороті ідей настільки піднесено, дружньо та цікаво, що можна констатувати - ми стали друзями! І попереду у нас багато справ та планів!

Таня Кресан для блога Стартап Школи Sikorsky Challenge


PS Ще декілька університетів готуються до відкриття Стартап Шкіл: Херсонський державний університет, Сумський державний університет, Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Харківський національний аграрний університет імені В.В. Докучаєва.

Коментарі