XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Мультивізор Wider. Історія успіху.

Продовжуємо розповідати про успішних випускників нашої Стартап школи.

Знайомтесь - Антон Галяшинський, автор і засновник проекту Мультивізор Wider


Мультивізор Wider - проекційний моноблок, який забезпечує безшовне панорамне поле контенту з високою роздільною здатністю для освітніх, ігрових, рекламних та інших сфер діяльності.

На сьогодні продано 9 мультивізорів у 6 країнах – Україна, Азербайджан, Казахстан, Індія, Франція, Германія. Ще у 4-х країнах були продані сервіси з оренди пристрою.

Нещодавно на сторінці Startup Mastery - #StartupMastersInterview у Фейсбуці було опубліковано інтерв'ю з Антоном, в якому він розповів багато чого цікавого.

- Антон, розкажіть, будь ласка, про себе.

-Я випускник Військового інституту телекомунікацій та інформатизації при Національному технічному університеті України «КПІ ім. Сікорського ». Закінчив ВНЗ в 2004 році і з того часу почав працювати в області інтегрованих комплексів безпеки, у сфері візуалізації.10 років я пропрацював в цій сфері, де необхідно було моніторити і забезпечувати диспетчеризацію інженерної інфраструктури та систем безпеки, проводити відеоконференції з ефектом присутності. Так чи інакше, я був пов'язаний з великими екранами. І після тривалої роботи в одній сфері, захотілося створити свій продукт. Розуміючи потреби ринку і проблеми існуючого обладнання, ми вирішили створити щось нове, позбавлене недоліків, більш функціональне і прийнятне за ціною.

-Дякуємо. Розкажіть, будь ласка, як Вам прийшла ідея запустити свій стартап?

-Ідея прийшла в такий спосіб. Одного разу під час розвитку власного бізнесу з оренди систем телеприсутності, ми використовували професійне обладнання для відеозв'язку, а в якості засобів відображення інформації почали використовувати проектори, тому що возити важкі плазми дуже незручно, були ризики їх пошкодження. Тим більше, що проекційні системи дають більше можливостей, ніж плазмові технології або LCD.

Саме тоді ми зрозуміли, що навіть в проекційних технологіях одного засобу відображення буває мало. Коли необхідно бачити віддаленого спікера конференції і додатково його презентацію, відеоролик, сайт - стандартних рішень, незалежно від їх розміру, недостатньо. Тому ми вирішили об'єднати в одне поле контенту кілька повнорозмірних екранів. В результаті було створене мобільне і комфортне обладнання, аналогів якому не було. Були якісь подоби, але вони були складні, дорогі і важкі. Тому ми вирішили зайнятися власною розробкою екрану, який в себе вже вміщує все необхідне обладнання: проектори, комп'ютер, акустику, додаткові системи.

Саме тоді виникла ідея створити такий собі моноблок - конструкція, яка є екраном з обладнанням всередині, самодостатнім для роботи з великими даними і мультимедіа. І з цього ми почали - проводили безліч експериментів. Робили конструкції з підручних засобів. Було цікаво спостерігати реакцію друзів, які мали можливості нас порекомендувати якимось серйозним організаціям. Почали, по суті, з ентузіазму, розуміючи потреби ринку після багаторічної роботи. Це нас надихало, рухало, тому що, обслуговуючи такі конференції, за день заходу можна заробляти від 300 до 700 доларів.

-Які були Ваші перші кроки в роботі над стартапом?

- Перші кроки - то були експерименти. Ми підбирали проекційне обладнання, ми поєднували зображення з декількох проекторів. Почали будувати конструкцію з простих меблевих трубок для того, щоб зробити великий екран і помістити всю необхідну інформацію на цьому екрані і забезпечити достатню її якість. Звичайно, не все виходило з першого разу, як нам хотілося, були певні труднощі, були безсонні ночі для того, щоб те, що було придумано і накреслено було зроблено і запрацювало. Проте, після безлічі експериментів і спроб, з командою ентузіастів, які брали участь у розвитку, ми отримали результат.

-Опишіть своє найбільше досягнення і найбільш вражаючий провал. Чому вас навчив цей провал?

-Я вважаю нашим найбільшим досягненням стало входження в топ-10 стартапів 2016 року. І участь разом з іншими проектами України на виставці CES в Лас-Вегасі. Тобто сам факт, що ми представляли Україну зі своїм стартапом на провідній виставці споживчої електроніки - ми вважаємо це великим досягненням. Після цієї виставки і почалися перші продажі.

А найнеприємнішим провалом було те, що після перших продажів ми не отримали від партнерів обіцяних коштів для випуску першої мінімальної партії (10 пристроїв). І протягом півтора років виживали завдяки роздрібних продажів і паралельно шукали інвестиції на організацію першої партії серійного виробництва.

Це було непросто, але тим не менше ми вижили, ми впоралися. На сьогоднішній день є продажу рішень і сервісів на їх базі (оренда на різні виставки, презентації, заходи). Мова вже йде про шести країнах. І все одно ми нам доводиться шукати достатню кількість інвестицій для того, щоб зробити першу партію від декількох десятків до ста примірників. Це тому, що ринок, і в Індії, США, Європі, СНД та Україні, показав, що продукт затребуваний. Wider приносить радість, позитивні емоції, він досить якісно працює на виставках, щоб вражати відвідувачів. І коли ми бачимо користь нашого пристрою під час серйозних презентацій, коли ми бачимо радість людей, які розважаються поруч з ним, грають в ігри, співають караоке і так далі - нам приємно. Ми розуміємо, що наша ідея має право на життя і продукт досить хороший, щоб його робити і продавати.


-Антон, що Вам допомогло досягти успіху в цій сфері?

- В першу чергу, ті люди, які перетиналися з нами, які, незважаючи на труднощі, йшли нам назустріч, допомагали, чим могли. По друге, наполегливість і терпіння, тому що без цих якостей навряд чи б нам хтось допоміг. І головне - той внутрішній запал, який до сьогодні нас тримає, та впевненість в продукті.

-Якими якостями повинен володіти засновник (учасник) стартап-команди?

- Напевно, залізними нервами, стресостійкістю, вірою в себе і свій продукт. Без цього ніяк. Ти, як засновник, бачиш, то, що твій продукт живий, цікавий, за нього люди в різних країнах готові платити хороші гроші. Головне - триматися і пам'ятати заради чого все починалося і для чого все це триває. Ми це робимо для того, щоб радувати людей своїм продуктом, приносити практичну користь. І хочемо, завдяки впровадженню цього продукту самим стати казково багатими, жити довго і щасливо і робити нові проекти.

Насправді, це всього лише перший стартап-проект, який ми розвиваємо. Є ще ідеї на поличках, які за допомогою створеного нами мультівізора буде нам же зручно розробляти і впроваджувати, моделювати і проводити технічні рішення. Це потребує коштів, тому треба згенерувати капітал, необхідний для втілення подальших ідей. А для цього необхідно розвинути проект Wider Multivision - запустити на його базі міжнародний бізнес. Все начебто зрозуміло, але на практиці потребує часу. Коли бізнес вже буде розвиватися і процвітати, тоді набагато легше шукати інвесторів і робити їм конкретні пропозиції.

- В Україні якраз зараз рух стартапів інтенсивно розвивається. Постійно з'являються новини, проводяться конкурси. Я думаю, що якщо вже йдуть продажі в декількох країнах, то стартап вже можна вважати успішним. І при наявності такого досвіду вже легше шукати і залучати інвесторів.

- Творці стартапу повинні розуміти, що найголовніше - це створення продукту або послуги, на базі яких потім робиться бізнес. Все ніби дуже просто: створюється новий продукт, який виходить на ринок або формує новий ринок, нові особливості ринку, з'являються нові ніші і можливості. І самий показовий результат діяльності стартапу - це надходження на рахунок грошей. Саме на ці показники дивляться банківські, фінансові установи, для того, щоб видати кредит на підтримку, на закупівлю комплектуючих, на виробництво продукту та його продаж.

Подолання цих етапів - це найскладніше. Бо одна справа - зважитися щось придумати або створити і присвятити цьому своє життя. Інша - втілити це на практиці. І головна справа - не зупинятися, коли трапляються якісь непередбачені обставини, складнощі, що заважають.

Постійно йде боротьба із зовнішнім світом, з перешкодами і в той же час потрібно знаходити сили для творчості, створення. Тому моя порада - не зупинятися, тому що складності і перешкоди можна подолати. Головне - триматися і вірити в це, знаходити людей, які також вірять і знаходяться з тобою поруч, коли це все долаєш. І ті люди, які знаходяться поруч, бачать всі завдання або проблеми, постійно допомагають знайти їх рішення - стають непорушним ядром команди. І разом такі люди можуть швидше заробляти.

Коментарі