XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Кажете Гіперлуп, Тесла?!! Ілон Маск презентував таке, що змінить хід історії нашої цивілізації

Ідея перетворити дахи будинків в сонячні батареї марила в повітрі, адже традиційно накопичувачі сонячної енергії встановлюються на покрівлю. Але втілити це в робочий проект з комерційним впровадженням вдалося лише Ілону Маску.


Ви, мабуть , чули, що Tesla Motors, творцем і керівником якої і є Маск, за 2,6 млрд доларів поглинула компанію SolarCity?

Раніше стартап працював над різними проектами з єдиною метою: зробити сонячну енергію простіше і ближче для кінцевого користувача. Результатом співпраці Tesla і SolarCity став новий дах для електромобілів компанії, який дозволяє менше думати про підзарядку авто, а другим, більш гучним і ефектним продуктом став інноваційний матеріал для даху, який отримав назву Solar Roof.

Solar Roof - характеристики і принцип роботи. 

На вигляд новий матеріал - звичайна черепиця, якої достатньо на ринку. Вона випускається в чотирьох варіаціях: текстурована (Textured Glass), шиферна (State Glass), тосканська (Tuscan Glass) і матова (Smooth Glass). Насправді ж це - високотехнологічне покриття, яке може якщо не повністю замінити зовнішнє електропостачання, то істотно його зекономити. На сьогоднішній день прямі конкуренти в цій області відсутні, що разом із зростанням популярності проектів альтернативних джерелах енергії зробило новий продукт ультрапопулярним.

Сонячна черепиця Tesla Solar Roof замість звичайної покрівлі. 

В основі Solar Roof - склокераміка, виробництво якої давно налагоджено і не викликає складнощів. Усередині матеріалу - спеціальне покриття, яке дозволяє накопичувати сонячну енергію і трансформувати її в електричну. Домашній генератор Powerwall, який пропонується в комплекті з покрівлею, дозволитьє ефективно використовувати все сонячне світло, що падає на будівлю. У порівнянні з традиційними сонячними панелями, новий матеріал всього на 2% поступається за ефективністю, але вже сьогодні ведуться роботи з усунення різниці для того, щоб зробити покриття максимально продуктивним.


Впровадження і ціна.

За словами Ілона Маска, компанія робить все, щоб у людей не виникало бажання придбати замість Solar Roof  інше покриття. І для цього є всі передумови:

- склокераміка є вкрай міцним матеріалом, який може служити десятки років без втрати зовнішнього вигляду і якостей. Маск стверджує, що його черепиця протримається довше самого будинку;

- відмінний зовнішній вигляд, який забезпечує покриття, влаштує найвимогливішого користувача. Тим більше, що представлені на презентації текстури - тільки початок, і до моменту комерційного виходу їх буде набагато більше;

- доступна вартість - головна перевага Solar Roof. Якщо раніше йшлося про те, що інноваційна покрівля - це інвестиція в майбутнє, і з часом за рахунок накопиченої енергії вона зможе себе окупити, то сьогодні Ілон Маск стверджує: новий матеріал дешевше традиційних покриттів навіть без урахування економії на електриці. Простіше кажучи, купувати її вигідно відразу, не чекаючи окупності.

По суті, у потенційних покупців такі питання взагалі не виникнуть : низька вартість, довговічність, відмінний зовнішній вигляд, а також можливість економити на електроенергії за допомогою природоохоронних технологій і відновлюваних джерел. Кому знадобиться щось інше?

Згідно з інформацією Tesla, середня вартість квадратного метра сонячної даху становить $ 235  для тих випадків, коли не всі плитки покрівлі будуть оснащені сонячними панелями. Для оптимального ефекту компанія пропонує комбінувати черепицю з інтегрованими фотоелементами (378$ за кв.метр) зі звичайними плитками (99$ за кв.метh). При цьому зовні черепиця з сонячними панелями не буде відрізнятися від звичайної.


За матеріалами buildingTECH

Коментарі